Sportloketwestbrabant
‘Door in beweging te blijven, blijf ik fit. Dan ben je minder stijf en stap je makkelijker op de fiets. Ook vind ik het fijn om onder de mensen te komen en om bezig te zijn.’

Toos blijft fit

Toos (76 jaar) heeft niet-aangeboren hersenletsel, wat ze op liep door een ongeluk als klein meisje. Ze houdt van bewegen, maar door haar beperking is het lastig om aansluiting te vinden bij een sportclub. Samen met Betty (de vrijwilliger die Toos regelmatig gezelschap houdt om wat afleiding te bieden), klopte ze aan bij Sportloket West-Brabant. Daar vonden ze precies de juiste sportlocatie voor Toos. 

Twinsgym, de sportschool waar Toos fitnesst bevindt zich in verzorgingstehuis Raffy. Toos is klaar om te gaan sporten. Vrijwilliger Betty komt vandaag gezellig met haar mee. Nadat Toos haar jas en spullen heeft opgeborgen stapt ze op de spinningfiets. Toos: “Ik sport op alle toestellen, maar fietsen, roeien en de loopband vind ik het leukste.” Fietsen en wandelen doet ze ook buiten graag. Zo fietst ze wekelijks vanuit de Heuvel naar de deze sportschool in Breda-Noord toe. Betty: “Dat doet ze helemaal zelfstandig. Ik vind dat heel knap van Toos.” Wandelen doet ze twee keer in de week. Toos: “Dan loop ik in het Mastbos in de groep van Marion.” Dat sportieve zit er bij Toos wel in. “Toen ik jonger was heb ik ook hardgelopen bij atletiekvereniging Sprint.” 

Hier voelt Toos zich thuis

Het sporten is om meerdere redenen belangrijk voor Toos. “Door in beweging te blijven, blijf ik fit. Dan ben je minder stijf en stap je makkelijker op de fiets. Ook vind ik het fijn om onder de mensen te komen en om bezig te zijn.” Hoewel Toos niet zo maar met iedereen een praatje maakt, is het goed te zien dat ze zich thuis voelt bij Twinsgym. Betty vertelt dat Toos zelf graag nog meer wilde doen dan alleen wandelen en fietsen: “We hebben gevraagd of Danielle van Sportloket West-Brabant iets voor haar wist. Zij adviseerde deze kleinschalige sportschool die bij verzorgingstehuis Raffy in zit. Hier komen vooral oudere mensen. Toos gaat op vrijdagmiddag. Dan is het meestal niet zo druk.” Betty legt uit dat dit door het Sportloket goed uitgekozen is. “Toos vindt door haar beperking niet makkelijk aansluiting. Ze voelt zich niet zo op haar gemak in een drukke sportclub, maar op een dagbesteding met verstandelijk gehandicapten is ze ook niet op haar plek. Hier komt ze wel graag.” 

Minder spannend

Als Toos vragen heeft kan ze altijd terecht bij de begeleiding. Toos: “Soms weet ik niet hoe ik een apparaat moet bedienen en dan kan ik het vragen aan Maarten.” De eerste twee keer dat Toos kwam sporten, ging Betty met haar mee. Dat maakte het wat minder spannend voor Toos. Betty is al 15 jaar haar vrijwillige begeleider. Betty: “Ik ga met haar naar de film of we gaan samen de stad in en laatst ben ik uitgenodigd voor de snertavond in het huis waar zij begeleid woont. Toos geeft zelf aan wat ze graag wil doen.” Het geeft Betty een goed gevoel dat ze iets voor Toos kan betekenen. “Ik ben dankbaar voor de vrijheid die ik heb in mijn leven en ik vind het fijn als ik iets van die vrijheid kan doorgeven aan een ander. Dat geeft me meer voldoening dan een boek lezen.” Toos is blij dat ze hier kan sporten en ze kan het iedereen aanraden om meer te bewegen. Toos: “Het is belangrijk om iets met je leven te doen.”