Sportloketwestbrabant
‘Door mezelf sportieve doelen te stellen, krijg ik ook in het dagelijks leven de power om andere dromen na te streven.’

Sinead klimt naar de top

Sinead Power raakte in 2011 verlamd.  Ze bleek via een bacterie een chronische vorm van Guillain Barré Syndroom te hebben op gelopen. Volgens doktoren was er niets aan te doen. Maar Sinead is een krachtige dame die niet opgeeft. Ze bleef therapieën volgen ook in het buitenland en dat leidde ertoe dat ze toch steeds meer functies terugkreeg. Sinead kan zelfs weer stukken lopen met een rollator of krukken. Het blijven bewegen en trainen is voor haar belangrijk. Niet alleen voor verbetering van haar toestand, maar ook voor haar plezier.

Vanuit Breda Actief volgde Sinead de rolstoeltraining georganiseerd door Sportloket West-Brabant. Deze training wordt gegeven door Toine Klerks (Basketbal Experience Nederland)

Dit wakkerde haar interesse in sport aan. Nu traint ze voor een handbikebattle waarbij zij en haar teamgenoten de Kaunertaler in Oostenrijk zullen beklimmen. 

Hoe vond je de rolstoeltraining die je via Sportloket West-Brabant hebt gevolgd?

“Dat was zó gaaf. In zes weken deden we diverse sporten. Rolstoelschermen, rolstoelbasketbal, -hockey, -dans. Het eerste deel van de les bestond uit training en daarna gingen we spelen.” 

Wat heb je eraan gehad?

“Het bewegen zorgt ervoor dat je sterker en zelfverzekerder wordt. Je verlegt je grenzen en ik merkte ook duidelijk waar mijn grenzen lagen, wat ik juist niet meer kon doen. Daarnaast is het fijn om onder de mensen te komen. Er ontstaan vaak vriendschappen door het sporten. Mensen die uitgerevalideerd zijn, zetten niet altijd de stap om weer te gaan sporten. Toch denk ik dat het heel goed is om de uitdaging met jezelf aan te gaan.” 

Is de handbikebattle die je gaat doen voor jou ook zo’n uitdaging?

“Zeker. Door mezelf dit soort doelen te stellen, krijg ik ook in het dagelijks leven de power om andere dromen na te streven. Het is belangrijk om te blijven zien dat dingen lukken.” 

Wat houdt de handbikebattle precies in?

“Het is een handbikewedstrijd op 22 juni tussen 12 teams van revalidatiecentra in Nederland, maar ook individuele deelnemers kunnen meedoen. We beklimmen de Kaunertaller in Oostenrijk. Toen ik in Utrecht revalideerde hoorde ik erover via twee maatjes daar. Ik was toen zelf te verlamd om mee te kunnen doen. Rob Gerritsen ken ik van Revalidatiecentrum Revant in Breda. Hij heeft het team hier opgericht. Hij heeft zelf al eerder meegedaan en weet dus wat het inhoudt. Inmiddels ben ik helemaal verslaafd aan het handbiken, het is een sport die ik zeker zal blijven doen ook na de battle.” 

Hebben jullie ook al getraind in de bergen?

“In april zijn alle deelnemende teams naar de Posbank gekomen om te trainen. Toen merkte ik wel dat klimmen heel wat anders is, dan over de vlakke weg. Het was ontroerend om te zien hoe de verschillende deelnemers zich hiervoor inzetten. Ook zag ik daar mijn maatjes uit Utrecht weer terug en dat was heel bijzonder.” 

Maakt jullie team kans om te winnen?

“Wij zijn echt het rookie-team, de beginners. We zijn misschien geen topatleten, maar we hebben wel een geweldig team. Er is zoveel humor en we hebben het zo leuk, daar gaat het om en niet om de prestatie.”