Sportloketwestbrabant
‘Je krijgt er spierballen van!’

Je krijgt er spierballen van!

"Thom is 14 jaar. Hij heeft een verstandelijke beperking en autisme en fitnesst sinds 2016 bij Paramedisch Centrum Breda West. We vroegen hem of hij het daar naar zijn zin heeft."

Hoi Thom! Wat voor sport doe je?

Thom: “Ik doe aan fitness. Er staan hier veel apparaten. Het leukste apparaat vind ik de lopende band. Die zet ik altijd lekker hard. Hardlopen is goed om de dikke buik eraf te halen. Verder kun je ook fietsen en roeien en er staan apparaten waar je altijd aan moet trekken. Daar krijg je spierballen van. Je doet alles 10 minuten en we hebben ook een mapje waar in staat wat we hebben gedaan. Tussendoor check ik het mapje en ik drink even wat water. Ik doe heel goed mijn best.” 

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan fitnessen?

Thom: “Op school heb ik gesport met Annelies. ‘Hallo allemaal,’ zei ze dan altijd. Annelies gaf de les. Toen mocht ik ook op de lopende band en dat vind ik echt zo leuk.” 

Aurora (moeder van Thom): “Annelies van Sportloket West-Brabant heeft verschillende dingen laten zien en dit vond Thom geweldig. Dus ik heb haar gemaild of ze een adres wist waar Thom zou kunnen fitnessen en wat ook goed bereikbaar is voor ons. Toen heeft ze ons Paramedisch Centrum West aangedragen.” 

Hoe vind je het om te doen?

Thom: “In het begin kende ik het hier nog niet en de tweede keer ook nog niet, maar na de vijfde keer wist ik alles en toen was ik gewend. Het is ook gezellig. Ik ken Theo, Sander, Laureen en nog meer mensen. We zijn met een groepje van ongeveer 10. Ik ben de jongste, maar ook de sterkste. Mijn spierballen zijn wel gegroeid sinds ik op fitness zit. Vorig jaar toen ik op de basisschool zat was het minder en nu is het meer. Ik voel me goed van het sporten en het water drinken. Na het sporten heb ik altijd energie gekregen.” 

Word je goed begeleid hier?

Thom: “Julia, Robin, Maud en Harry werken hier, die helpen mij om te kijken hoe het gaat met de apparaten. Harry is de baas. Robin stelt voor mij de apparaten in. En als iets het niet doet, moet ik ze even roepen.” 

Beweeg je thuis ook veel?

Thom: “Thuis spring ik graag op de trampoline en ik voetbal wel eens op het pleintje. Scouting vind ik ook leuk. In de zomervakantie ga ik met de scouting op kamp in een huisje en ik ga ook nog met papa en mama op vakantie.” 

Waarom is sporten leuk?

Thom: “Sporten is echt belangrijk. Andere kindjes moeten ook sporten anders worden ze slap en dat is niet goed.” 

Wie brengt jou naar de sportschool?

“Mijn vader gaat meestal mee. Hij wacht tot ik klaar ben en dan drinkt hij een kopje koffie of hij leest een boekje. Eén keer zijn we na het sporten naar de McDonalds geweest voor een milkshake, maar dat mocht ik niet tegen mama zeggen.”