Sportloketwestbrabant
‘Hij gooit meteen zijn koningin in de strijd. ’

Een schaakmaatje? Een goede zet

Pierre van Dijk woont sinds april 2017 in verzorgingstehuis Thebe. Een aantal jaren geleden kreeg hij een hersenbloeding waardoor hij linkszijdig verlamd is. Pierre zit in een rolstoel, maar is nog graag actief bezig. Zo schildert hij en hij schaakt graag. Hoewel hij na zijn hersenbloeding zijn schaakvaardigheden weer flink moest trainen, was hij dit jaar wel toe aan een vaste schaakpartner. Alleen maar schaken tegen de computer werd hem wat saai. Via Sportloket West-Brabant kwam hij in contact met Michael Bastieri. Michael heeft een vorm van autisme. Na een kennismaking bleek het te klikken. De schaakvrienden zijn aan elkaar gewaagd en schaken nu elke dinsdagmiddag samen.

Pierre, u zocht een schaakpartner?

Pierre: “Yesss! Toen ik nog in Sprang Cappelle woonde heb ik altijd veel geschaakt. Hier miste ik dat. Mijn verpleegkundige Sabine heb ik toen gevraagd of ze niet een buddy voor me kon vinden. Zij heeft geïnformeerd bij Sportloket West-Brabant en zij wisten dat Michael ook een schaakpartner zocht.”

Hoe was de eerste schaakpartij?

Pierre: “Dat was spannend. Ik dacht dat ik wel zou winnen, maar dat was niet het geval. Ik merkte wel dat we aan elkaar gewaagd waren. Michael schaakt heel goed, daar was ik blij mee. Bovendien schaakt hij op een manier die ik weinig tegenkom.”

Wat is er zo opvallend aan zijn schaakstijl?

Pierre: “Hij gooit meteen zijn koningin in de strijd. Dat is eigenlijk tegen de ongeschreven regels van het schaken in. Als je dit te vroeg naar buiten brengt, dan heb je een hogere kans om te verliezen. Toch weet hij het op een slimme manier te doen. Zelf ben ik juist een behoudende schaker.”

En Michael, hoe vind jij het om hier te schaken met Pierre?

Michael: “Het is gezellig en de omgeving is rustig. Het zijn mooie omstandigheden. Tijdens het spelen kletsen we niet heel veel, want ik ben altijd geconcentreerd. Soms praten we zachtjes.”

Jullie gaan ook regelmatig naar de schaakvereniging?

Michael: “Dat klopt. Ik ben al 5 jaar lid van schaakvereniging Het Princenpaard in Princenhage en daar breng ik Pierre nu ook vaak naartoe.”
Pierre: “Ik vind het gezellig dat ik daar met verschillende mensen kan schaken. Ik versla niet iedereen. Laatst deed ik nog een paar idiote zetten en toen verloor ik; van een dame nog wel.”

Zit het schaken bij jou in de familie, Pierre?

Pierre: “Yesss! Ik heb het van mijn vader geleerd. Nu probeer ik het mijn kleinkinderen ook te leren, dan kan ik hopelijk over een paar jaar met hun een behoorlijke partij spelen.”

Laat u de kleinkinderen wel eens winnen?

Pierre: “Ik laat ze nooit winnen. Maar gelukkig kunnen ze goed tegen hun verlies.”