Sportloketwestbrabant
‘Mijn uiteindelijke doel is meedoen aan de Paralympics in Tokyo in 2020’

Positief een nieuwe toekomst in

Hij was 23 jaar. Reed met zijn auto van Breda naar Zevenbergen. Raakte in een slip. Sloeg over de kop en werd uit de auto geslingerd om 50 meter verderop neer te komen. Werner Homan wist direct dat het foute boel was. Hij voelde schokjes door zijn benen gaan. Inmiddels zit hij 13 jaar in een rolstoel. Daar heeft hij mee leren leven. Fysiek en mentaal is het zwaar geweest, maar sporten heeft hem goed gedaan. Hij begon met rolstoeltennis en is nu hard op weg om de Nederlandse top te bereiken in het wheeleren. Als hij daarover praat beginnen zijn ogen te glimmen.

 Werner kan zich het auto-ongeluk nog goed herinneren. “Ik was even buiten bewustzijn geweest nadat ik uit de auto was geslingerd. Toen ik bij kwam lag ik in het donker naast een sloot.” Werner voelt dan al dat er iets niet goed is. Toch houdt hij ergens nog een sprankje hoop. In het ziekenhuis wordt hij direct geopereerd: “Ze gaan me oplappen,” zei ik nog tegen mijn vader. Werner blijkt een hoge dwarslaesie te hebben door een verbrijzelde vijfde nekwervel. “Toen ik officieel hoorde van de dokter dat ik niet meer zou kunnen lopen stortte mijn wereld in.” Het revalideren na het ongeluk is zwaar. Werner heeft als gevolg van het ongeluk ook blaas- en nierproblemen en moet vaak naar het ziekenhuis. Hij stopt met zijn opleiding tot mondhygiënist.

Mezelf opnieuw uitvinden

Ook mentaal is het moeilijk voor hem. Hij vraagt zich af hoe zijn toekomst eruit zal zien en vindt het vervelend dat hij niet meer spontaan op pad kan gaan; alles moet gepland worden. Werner: “Door het ongeluk heb ik mezelf opnieuw moeten uitvinden. Wie ben ik, wat kan ik?” Voor het ongeluk deed Werner aan judo, taekwondo en basketbal. Hij wil weer gaan sporten. “In 2011 ben ik begonnen met rolstoeltennis. Mijn vader reed me hiervoor naar Rotterdam. In 2012 kwam ik in contact met Anja van Sportloket West-Brabant en zij heeft het rolstoeltennis in Klundert opgezet, dat was voor mij een stuk dichterbij.” Ondanks dat het met Werners gezondheid nog steeds in ups en downs gaat, levert het sporten hem veel op. “Mijn conditie werd beter, de bewegingen in en uit de rolstoel gingen makkelijker en mentaal ben ik weerbaarder geworden. Je merkt dat je veel meer kan dan je denkt.”

Talent voor wheelen

Werner geeft zich met rolstoeltennis op voor een talentendag van NOC-NSF. Ter plekke maakt hij kennis met wheelen, atletiek met een speciale wheelerrolstoel. Hij valt op en wordt uitgenodigd door de bondscoach uitgenodigd om op Papendal te komen trainen, hét sportcentrum voor topsporters in Nederland. Na verschillende testen komt Werner terecht in de talentenselectie. Hij neemt deel aan het NK wheelen in Terneuzen. “Ik had het totaal niet verwacht, maar ik haalde twee bronzen medailles op de 200 en op de 400 meter.” Werner rijdt op dat moment nog in een leenwheeler die qua gewicht een stuk zwaarder is dan de op maat gemaakt de wheeler die hij inmiddels gesponsord heeft gekregen door Stichting Wensdroom. Zijn doelen nu? “Ik train nu voor het EK in Berlijn en mijn uiteindelijke doel is meedoen aan de Paralympics in Tokyo in 2020.”

Positieve impact van sport

Het stellen van die doelen en daarvoor trainen geeft Werner een goed gevoel. “Vroeger had ik niet door wat een positieve impact sport op je heeft. Het geeft zowel fysiek als mentaal een flinke boost. Ik train vier keer per week zelf op de atletiekbaan en dit wissel ik af met krachttraining in de sportschool, daarnaast train ik één keer per week in Papendal. Maar ook als je niet aan topsport doet kun je doelen stellen voor jezelf. Dat je fitter of sterker wil worden of gewoon meer sociale contacten wil opdoen tijdens het sporten. Ik hoop dat andere mensen met een beperking door mijn verhaal zien dat je meer kunt dan je denkt. Ga eens dingen proberen en zoek naar wat bij je past. Er zullen momenten komen dat je denkt dat je het niet kunt, maar geef niet op!” Behalve de top bereiken in het wheelerracen, hoopt Werner aan het werk te kunnen als motiverende spreker. Hij hoopt mensen te kunnen inspireren met zijn verhaal.

SPONSORS GEZOCHT!

Wheelen op topniveau is kostbaar. De wheeler en de speciale handschoenen zijn duur, maar ook de reiskosten naar de trainingslocaties zijn hoog. De vader van Werner rijdt hem overal naartoe. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om Werner Homan te sponsoren zijn van harte welkom. Ze kunnen een donatie doen aan de Werner Homan Foundation.