Sportloketwestbrabant
‘“Ik hou het beter vol dan ik had verwacht.” ’

Op je eigen tempo

Wies Timmermans (67) heeft COPD (een longziekte) en ze heeft heupslijtage. Toch wilde ze graag wat meer bewegen. Via Sportloket West-Brabant vond ze de sport die bij haar past. 

Hoi Wies! Jij bent lekker aan het bewegen hier. Ben je zo’n sportief persoon?

“Om eerlijk te zijn heb ik vroeger nooit aan sport gedaan. Ik ben verpleegster geweest en toen ik met pensioen ging, merkte ik dat ik te weinig bewoog. Ik heb COPD, waardoor ik wat sneller buiten adem ben en ik heb heupslijtage, hierdoor wist ik niet goed wat bij mij zou passen. Daarom heb ik meegedaan aan een Beweeg je Fit programma van Sportloket West-Brabant. We deden acht weken lang telkens een andere sport. Deze les van Sportief 55+ vond ik het leukste.”

Waarom vind je dit zo leuk?

“De variatie die erin zit vind ik leuk. Het geeft me energie. Ook thuis doe ik nu weleens oefeningen of ik ga powerwalken als ik de hond uitlaat. Ik vind het ook prettig om iets vast te doen te hebben in de week. Daarnaast is het een gezellige groep. Ik kom echt om te sporten, maar er is ook af en toe tijd voor een praatje in deze groep.”

Wat doen jullie dan tijdens de les?

“Het begint altijd met wat rondjes inlopen op muziek. Dat kan in je eigen tempo. Soms gaan we daarna powerwalken, dat is flink doorstappen. We doen wat verschillende oefeningen om de spieren los te maken en dan doen we nog wat grondoefeningen op de matten. Been- en buikspieroefeningen bijvoorbeeld en daarbij werken we soms ook met elastieken zoals bij pilates. Aan het eind van de les doen we een groepsspel. Dat kan korfbal zijn, zitvolley of badminton.”

Hou je alles goed vol?

“Soms smokkel ik, haha. Als we een oefening tien keer moeten doen, dan doe ik hem wel eens maar acht keer als het te zwaar is. Omdat we met allemaal 55-plussers zijn in de groep, heeft iedereen wel ergens last van. Als het even niet gaat kun je dat gewoon zeggen, daar kijkt niemand vreemd van op. Maar eigenlijk gaat het me beter af dan ik had verwacht. Ik houd het goed vol en dat geeft een goed gevoel.