Sportloketwestbrabant
‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws rondom aangepast sporten!’

Een vis mag niet op het droge liggen!

Ria trekt dagelijks, ongeacht haar beperking, haar vaste baantjes

Geplaatst op 07-07-2016

Ik noem mezelf graag een middelbare jongere van 60 jaar. In mijn dagelijks leven geniet ik graag van de natuur. Het geeft mij een gevoel van vrijheid en achter de geraniums zitten is niks voor mij. Met de scootmobiel maak ik vele ritjes, van de Seterse Bossen tot een retourtje langs de Mark. Voor een kleine wandeling pak ik de krukken. Maar niets gaat boven het zwemmen in de buitenlucht bij Wolfslaar!

In mijn kindertijd heb ik een ernstige heupziekte gekregen en hierdoor vele operaties moeten ondergaan. Mijn orthopeed destijds heeft mij geadviseerd om te gaan zwemmen. Ik herinner me zijn woorden nog goed: “Als je mijn kind was, bracht ik je elke dag naar het zwembad.” En zo ben ik 40 jaar geleden begonnen met zwemmen. Eerst vijf zwemdiploma’s behaald en daarna heb ik nog een tijdje bij de zwembrigade gezeten. Jammer genoeg kon dit na een tijdje niet meer door de afnemende kracht in mijn heupen en benen. Sindsdien zwem ik van 1 mei tot de seizoenssluiting iedere dag bij Wolfslaar en in de wintermaanden bijna dagelijks bij Sonsbeeck. Mijn voorkeur gaat uit naar het zwemmen bij Wolfslaar. Als het zwembad zijn deuren opent is het een letterlijke verademing. Het is een echte passie van me geworden. 

Ik zwem mijn baantjes behoorlijk pittig en krijg hier een voldaan gevoel van, gezonde vermoeidheid noem ik het ook wel. Een vis mag niet op het droge liggen! Weer of geen weer, ik zal (bijna) elke dag in het zwembad te vinden zijn. Er gaat niets op tegen het prettige gevoel van het zwemmen in de buitenlucht en het koele water langs je huid voelen glijden. Iedere dag stap ik dan ook weer vrolijk en vol energie op mijn scootmobiel!

Niet alleen van het zwemmen krijg ik energie, ook van de contacten die ik daar heb opgedaan. Ondertussen hebben we een echte vriendenkring. Ons groepje bij Wolfslaar wordt ook wel de ‘Kontzitters’ genoemd. We kletsen en lachen wat af op een middag. In de wintermaanden spreken we elkaar ook en we sluiten het zwemseizoen elk jaar weer af met een gezellig etentje. In Sonsbeeck is het weer een andere ploeg waar ik mee optrek. Hier hebben we ook al een tijdje een bijnaam, namelijk 'De Drie Musketiers'. Ik heb er dus echte zwemmaatjes gevonden en daar ben ik oprecht heel blij mee. 

Ik beveel zwemmen bij iedereen aan! Het feit staat natuurlijk dat je het goed voor je is om aan je conditie te werken, maar je doet er ook nog leuke contacten op. Het is echt aan te raden voor je sociale leven. Twee vliegen in één klap!

Ria Verdaasdonk, actief lid bij zwembaden Wolfslaar en Sonsbeeck

Alle nieuwsberichten