Sportloketwestbrabant
‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws rondom aangepast sporten!’

Dementerende ouderen die regelmatig bewegen, voelen zich beter

Dementiewandeling in Geertruidenberg

Geplaatst op 16-06-2016

Twee keer per maand lopen ze door weer en wind hun vaste route: de deelnemers aan de dementiewandeling Geertruidenberg. Alleen bij windkracht 10, sneeuw of ijzel blijven de ouderen en hun mantelzorgers binnen. De samenwerking tussen zorgboerderij BuitenGewoon, dementieconsulente Lieke van de Kerkhof en de buurtsportcoach heeft geresulteerd in een vaste groep wandelaars, die inmiddels heel hecht is.

Het is vaste prik: om de week op woensdagochtend vertrekt buurtsportcoach Hennie van Kuijk, met een groep trouwe wandelaars vanaf de markt in Geertruidenberg. De wandeling duurt zo’n drie kwartier en wordt afgesloten met een kopje koffie in verzorgingstehuis de Riethorst Stromenland. In de winter was het thuishonk van de wandelgroep nog de voetbalkantine in Raamsdonk. "Het is vaak het uitje van de week voor deze mensen," vertelt Hennie gedreven. "Ook als deelnemers niet meer zelfstandig kunnen wonen, blijven ze met ons meewandelen. Het is prettig voor hen dat de route bekend is en daarom wisselen we de startlocatie maar twee keer in het jaar."

Beweging is goed

Dementerende ouderen die regelmatig bewegen, voelen zich beter. Daarnaast heeft beweging een positief effect op de nachtrust en verbetert het hun stemming en conditie. "Bewegen heeft alleen maar voordelen," zegt Hennie. Sinds 2015 activeert hij jeugd, senioren en kwetsbare groepen in de gemeente Geertruidenberg met verschillende sportieve initiatieven. “Het is mijn taak om mensen in beweging te krijgen. Bewegen in een groep is véél leuker. In de beweegpunten voor senioren die zijn opgezet door de buurtsportcoach organiseren we onder andere Nordic Walking, zit-gymnastiek en dansen. Deze activiteiten sluiten aan op de behoeftes van de senioren.

Dementiewandeling

Bewegingsstimulering voor ouderen is één van Hennie’s speerpunten, waaronder de dementiewandeling. Momenteel zijn er twaalf vaste wandelaars, die samen met hun mantelzorger komen. “De fase van dementie verschilt per deelnemer,” licht Hennie toe. “Dat maakt voor de wandeling niet uit, iedereen kan meedoen. Voor de mantelzorgers is het een mooie gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten. Heeft een oudere geen mantelzorger, dan gaan we op zoek naar een vrijwilliger.

Meer weten?

Voor meer informatie over de dementiewandeling en aanmelden deelnemers mail naar  (Hennie van Kuijk) of bel naar 06-10906903.

Alle nieuwsberichten