Sportloketwestbrabant
‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws rondom aangepast sporten!’

Ambassadeur Danielle aan het woord

"Dankzij het Sportloket ben ik weer mezelf"

Geplaatst op 09-12-2015

Laat ik mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Danielle Timmers, 48 jaar oud, getrouwd en moeder van twee kinderen. Maar waar ik het eigenlijk heel graag met jullie over wil hebben, is waarom het Sportloket zo belangrijk voor mij is. Ik heb zo ongeveer 15 jaar geleden een ongeluk gehad. Je leven staat op zijn kop en je weet dat het niet meer zo zal worden zo als het was. Ik zou moeten leren omgaan met mijn beperkingen.

Nu is dat natuurlijk niet zo vreemd we hebben allemaal onze beperkingen! Maar dit was net een beetje anders. Ik wist niet meer wat ik wel en niet kon. Twijfels, onzekerheid, onrust, verdriet, je hebt het leven niet meer helemaal onder controle. Ik werkte inmiddels weer wel maar toch miste ik iets en ik wist ook wat dit was.

Ik miste snelheid in mijn leven

Voor mij ging het nu op halve kracht. De dagen gaan gewoon in een langzaam tempo voorbij, zonder dat er pieken en dalen in zitten. Ik werd hier niet gelukkig van. Maar wat dan? Wat moet je doen om weer die sprankeling in je leven te krijgen? Ik durfde ook niet zo goed naar links of naar rechts te gaan om dingen uit te proberen. Ik zit in een rolstoel, waar moet ik aankloppen, wie kan mij helpen… Ik wist het niet.

Totdat er een brief van de gemeente op de deurmat viel…

...met daarin de vraag of ik mee wilde doen aan een enquête over het aangepast sporten binnen de gemeente Moerdijk. Ik heb deze enquête ingevuld. Maar op geen een vraag wist ik eigenlijk antwoord. Waar kun je aangepast sporten? Wie kan je daar voor benaderen als je wilt gaan sporten? Slechts enkele vragen uit die enquête. Ondanks dat ik bijna geen antwoord kon geven, heb ik de enquête opgestuurd. En ja hoor, een aantal weken later een brief met daarin een datum voor een bijeenkomst.

Waar hebben we behoefte aan?

Dat was de rode draad tijdens de bijeenkomst. Duidelijk kwam er naar voren dat we behoefte hadden aan iemand die samen met jou kijkt naar de mogelijkheden die er voor jou zijn. Want om nou zelf naar een willekeurige vereniging stappen en te vragen of je kunt komen sporten, daarvoor is de drempel te hoog. Het was dus al snel duidelijk dat er vanuit de gemeente een sportcoach zou worden aangesteld.

Er volgde een uitnodiging van de nieuwe sportcoach

In de sporthal in Klundert zou een bewegingsgroepje starten. Ik vond het echt super spannend. Want wie of wat tref je aan? Wat gaan we doen? Uiteindelijk bleken die zorgen voor niks. Het was namelijk echt super leuk en gezellig. Ik keek er iedere week naar uit om weer lekker te bewegen in welke vorm dan ook. Na een half jaar had ik een praatje gemaakt met de sportcoach en zij zag dat het eigenlijk niet helemaal mijn ding meer was. Het groepje bestond uit veel ouderen en daar paste ik niet helemaal meer in. En ze had gelijk, maar stiekem vond ik het prima zo. Het was gezellig en ik was toch bezig met sporten.

Ze vroeg aan mij: ‘Wat zou je nu eigenlijk echt willen doen?’

We zijn daarna samen op pad gegaan. Eerst zijn we samen naar de rolstoelbadminton gaan kijken in Rijen. Ik mocht meteen meedoen. Het was fantastisch, ik voelde weer die adrenaline in mijn lichaam, een heerlijk gevoel. Het was alleen jammer dat het voor mij zo ver weg was. Je kunt dan niet makkelijk afspreken om een uurtje te gaan badmintonnen. De sportcoach stelde voor om eens bij rolstoeltennis te gaan kijken in Klundert.

Zo gezegd, zo gedaan

Inmiddels tennis ik al weer een aantal jaren met heel veel plezier. Ik ben, doordat de sportcoach mij aan de hand genomen heeft en een duwtje in de rug heeft gegeven, ben ik nu weer iedere week meerdere malen actief bezig. Wat ik miste in mijn leven was snelheid, uitdaging, dit heb ik terug gevonden in de tennis. Verder heb ik ook veel nieuwe vrienden gemaakt. En wat voor mij nog belangrijker was, is dat ik mezelf weer terug gevonden heb.

Ik wilde jullie dit vertellen, omdat mijn leven na mijn ongeluk in puin lag en ik er zelf niet helemaal uit kon klimmen. Doordat er iemand mij aan de hand heeft genomen, mij adviezen heeft geven betreffende aangepast sporten, heb ik mijn leven weer helemaal op orde en ben ik weer de Danielle die ik graag wil zijn.

Ik ben niet alleen ambassadeur van het Sportloket, maar ik ben er ook werkzaam!

Een half jaar geleden kwam er een plek vrij bij het Sportloket van Breda Actief. Hier werk ik nu al een tijdje met heel veel plezier en motivatie om veel mensen te helpen, motiveren en inspireren om te gaan sporten of bewegen. Ik houd me bezig met het organiseren van leuke en passende activiteiten, zoals Beweegjefit. Daarnaast probeer ik contact te leggen met verenigingen, huisartsen, fysiotherapeuten etc.. Maar ik ga ook met mensen één op één het gesprek aan om samen iets leuk te vinden. Ik geloof dat het niet alleen goed is om te bewegen voor je lichaam en geest, maar dat het ook op sociaal en maatschappelijk vlak je verder kan helpen. Ik hoop dat we met elkaar de drempels kunnen verlagen of zelfs dat we ze weg kunnen nemen zodat sporten of bewegen voor iedereen toegankelijk is.

 

Alle nieuwsberichten